SOLUȚIILE CANDIDAȚILOR – III

Candidați la funcția de primar al capitalei sunt mulți, dar numeroase sunt și problemele cu care se confruntă locuitorii Chișinăului. În ultimul articol din seria SOLUȚIILE CANDIDAȚILOR, vom analiza propunerile lui Andrei Năstase, reprezentantul Blocului Electoral  „ACUM Platforma DA și PAS”, ale lui Dumitru Țîra de la Partidul Popular European din Moldova și ale candidatului neadmis în cursa electorală, dacă tot echipa lui ne-a transmis răspunsurile în timp util, Ruslan Codreanu. Ținem să precizăm că echipa PRIMĂRIAMEA a solicitat răspunsuri de la fiecare candidat, contactându-i repetat. 


DRUMURI ȘI TROTUARE

Andrei Năstase afirmă că  rețeaua de drumuri din Chișinău măsoară peste 1500 de kilometri de drum și 90% din aceasta este compromisă, iar singura soluție pentru a putea demara un proiect multianual de refacere și reabilitare a drumurilor  este finanțarea externă consistentă.

Năstase crede că și trotuarele au nevoie să fie reparate, iar în paralel să fie construite parcări ecologice. În acest sens, candidatul mizează pe experiența și cunoștințele experților din România. 

Pe de altă parte, Ruslan Codreanu* menționează că în Chișinău avem aproape  600 de km de drumuri principale și secundare, iar 95% dintre ele se află într-o stare proastă și că este necesară sporirea veniturile din parcări, din publicitate, din crearea locurilor noi de muncă, astfel încât să nu depindem doar de donatorii externi. 

Pentru repararea trotuarelor, Codreanu este de părere că e imperativ de implicat agenții economici, care să contribuie financiar în perimetrul zonelor unde își desfășoară activitatea. 


MURDĂRIA DIN ORAȘ

Facem curățenie totală în Chișinău, apoi vom avea grijă ca cei care nu o păstrează să fie sancționați, declară Andrei Năstase. Dacă va ajunge primar, va utila Chișinăul cu mobilier urban specific, va aduce în atenția publică subiectul privind colectarea selectivă a deșeurilor și va demara proiecte de salubrizare. 

Ruslan Codreanu* crede că principalele 3 motive ale dezordinii, murdăriei și prafului din oraș le reprezintă lipsa de gazoane irigate, bordurile joase și utilizarea nisipului pentru deszăpezire, respectiv pe acestea aspecte își va concentra atenția, dacă devine edil. 

Ambii consideră că sunt necesare investiții în utilaje și mașini pentru cei responsabili de salubrizare. 


TRANSPORTUL PUBLIC

Pentru a asigura transport calitativ atât în oraș, cât și în suburbii, Ruslan Codreanu* propune să fie creată o singură întreprindere municipală responsabilă de transport, a cărei activitatea să fie mai eficientă și mai transparentă. Acesta afirmă că din experiența bugetului pentru 2019, în 4 ani de zile este posibil de realizat reînnoirea totală, din bugetul municipal, a parcurilor de autobuze și troleibuze. 

Și pentru soluționarea acestei probleme Andrei Năstase mizează pe finanțare externă, expertiză și ajutor românesc și european. Pe lângă acestea, sunt necesare  evaluări și introducerea soluțiilor smart pentru întreg ecosistemul urban de transport, afirmă Năstase. 


ASPECTUL ORAȘULUI

Programul echipei ACUM pentru Chișinău conține o secțiune distinctă care acordă atenție necesității de a ne asuma cu toții o identitate urbană și culturală a orașului nostru, afirmă candidatul blocului. În acest context, menționează că e necesară o strategie de dezvoltare pentru cel puțin 10-20 de ani și o comisie din care să facă parte exponenți notorii ai societății civile, urbaniști, arhitecți, manageri culturali, profesioniști în turism, oameni de afaceri, universitari.

Pentru menținerea curățeniei în oraș, Ruslan Codreanu propune să fie comasate toate întreprinderile care au atribuții de salarizare. Iar pentru asigurarea aspectului plăcut, afirmă că trebuie create cât mai multe zone de relaxare cum ar fi parcurile și scuarurile, trebuie  de luptat cu publicitatea haotică, și noile cartiere în care se construiesc blocuri trebuie să fie asigurate cu infrastructura socială necesară. 


CORUPȚIA DIN APL

Andrei Năstase consideră că salariile mici, nesiguranța zilei de mâine și sărăcia generalizată sunt cauzele corupției. Dacă va ajunge primar, garantează că va face foarte repede curățenie în primărie și în toate structurile subordonate: voi lucra cu mare drag cu toți oamenii buni, cinstiți, profesioniști, iar cei vinovați vor pleca, rapid  și fără discuții inutile.

Ruslan Codreanu* este de părere că anume politicul este cauza corupției în primărie. Pentru oprirea acestui flagel, Codreanu afirmă că are o abordare multidimensională și propune instruirea  și motivarea angajaților, concesionarea mai multor servicii către mediul de afaceri și ONG-uri, lichidarea întreprinderilor care nu aduc plus valoare, digitalizarea tuturor serviciilor pe modelul eșcoală și egrădiniță. Acesta a elaborat un concept care se numește “Primăria într-un smartphone”, care are scopul de a elimina cele mai mari cauze ale corupției.  


Candidatul Dumitru Țîra zice că are o abordare etapizată pentru toate problemele enunțate mai sus și anume: patru luni facem curat și măturăm corupția, traficul de influentă, birocrația, cumetrismul și patru ani construim orașul oamenilor care au motive să zâmbească. 


*În baza hotărârii emise de către CSJ, la 11 octombrie, Ruslan Codreanu nu a fost admis în cursa electorală. 


În perioada 5 iulie – 4 august 2019, pe un eșantion de 1300 de persoane, la comanda Primăria MEA, a fost elaborat un sondaj care a identificat ce îi nemulțumește cel mai mult pe locuitorii capitalei.  

În urma cercetării, topul problemelor este:

  1. Calitatea drumurilor (48%) și a trotuarelor (20%);
  2. Lipsa curățeniei (33%);
  3. Transportul public – orarul/numărul unităţilor de transport  (13%) și calitatea unităţilor de transport (11%);
  4. Aspectul orașului (15%);
  5. Corupția (13%).

Pe parcursul campaniei electorale am analizat soluțiile oferite de către toți pretendenții la funcția de primar. În articolele anterioare, am prezentat sinteza răspunsurilor oferite de către Victor Chironda de la Mișcarea Social-Politică  „Forța Nouă”, Teodor Cârnaț de la Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI” , Valeriu Munteanu reprezentantul PP „UNIUNEA SALVAȚI BASARABIA”, Vitalie Voznoi de la „Partidul Stânga Europeană”, Alexandru Fetescu de la Partidul Liberal Democrat, Ion Ceban de la socialiști, Dorin Chirtoacă de la Partidul Liberal și reprezentantul partidului Verde Ecologist, Vitalie Marinuță. 

Distribuie