La 20 octombrie 2019, cetățenii vor alege primarul și consilierii locali. Consilierii sunt cei care decid cum sunt rezolvate cele mai importante probleme locale ale locuitorilor, primarul general execută deciziile consiliului, conduce administrația publică locală, reprezintă cetățenii localității și se pronunţă asupra tuturor problemelor discutate și dezbătute în consiliu. Funcționarii publici sunt cei care execută și pun în aplicare deciziile consiliului și a primarului, dar și cei care pregătesc strategii, regulamente și alte documente esențiale. 

Iată câteva motive de ce este important să participi la alegerile locale

    1. O poți face doar o dată în patru ani. Alegerile sunt un prilej de a evalua activitatea politicienilor pe parcursul unui sau mai multor mandate și de a-i taxa în funcție de cât de bine ți-au reprezentat interesele în acest răstimp. 
    2. Este dreptul și datoria ta de cetățean. Istoric vorbind, unii cetățeni și-au dat viața pentru a obține dreptul de vot, de exemplu – Mișcarea Sufragetelor. În unele țări precum Belgia, Luxemburg, Elveția votul este obligatoriu. 
    3. O bună parte din bugetul municipal este format din taxele contribuabililor, adică din banii tăi! Consiliul decide ce bani vor fi alocați pentru rezolvarea problemelor orașului. Iar tu poți decide cine va fi în componența acestui consiliu.
    4. Ai dreptul să te plângi. Odată ce ai votat, ai dreptul să te plângi pe cel/cea pe care l-ai ales, să-i ceri socoteală și să pui presiune democratică ca să-și îndeplinească promisiunile! Votul este doar un început.
    5. Nu-i lași pe alții să decidă pentru tine! 

Pentru a alege un candidat la funcția de primar sau consilier local, este important să cunoști care sunt responsabilitățile acestuia/acesteia și cum poate influența lucrurile ce se întâmplă zilnic în orașul în care locuiești.
Vezi responsabilitățile primarului şi ale consilierilor