RUSLAN CODREANU – ÎN AFARA CURSEI ELECTORALE

La alegerile pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, pe lângă reprezentanții partidelor politice, a vrut să se înregistreze și un candidat independent, care conform Codului Electoral, trebuia să colecteze zece mii de semnături în susținerea lui.
După 2 săptămâni de anulări, contestări și decizii, Ruslan Codreanu nu a fost admis în cursa electorală.
La 19 septembrie, acesta a depus la Consiliul electoral de circumscripție electorală municipală Chișinău (CECEM) 386 de liste de subscripție cu 10454 de semănături pentru înscrierea la cursa de primar al capitalei.
La 26 septembrie, CECEM a declarat că nu admite 1200 de semnături, respectiv Codreanu nu poate fi înscris. Candidatul a depus o cerere de contestare a deciziei, pe care, la 30 septembrie CEC a respins-o.
Împreună cu avocații, Ruslan Codreanu s-a adresat în instanța de judecată de fond, care la 4 octombrie i-a respins cererea ca fiind neîntemeiată. Echipa candidatului a contestat decizia, iar la 8 octombrie, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărâre de neînregistrare.
La 9 octombrie, CECEM și CEC au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție împotriva deciziei de validare a 797 de semnături din cauza cărora nu a fost inițial înregistrat.
La 10 octombrie Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat decizia Curții de Apel (CA) Chișinău și a menținut-o pe cea a Judecătoriei Chișinău, astfel Ruslan Codreanu nu poate candida în acest an la funcția de primar general al mun. Chișinău.
În total, în cursa electorală pentru șefia capitalei, sunt 17 candidați. Alegerile locale generale vor avea loc pe 20 octombrie. 

Distribuie