SOLUȚIILE CANDIDAȚILOR – II

Problemele capitalei ne sunt cunoscute, dar important este ce soluții propun pentru rezolvarea lor candidații la funcția de primar. În cel de-al doilea articol din seria SOLUȚIILE CANDIDAȚILOR, vom analiza răspunsurile oferite de către Alexandru Fetescu de la Partidul Liberal Democrat, Ion Ceban de la socialiști, Dorin Chirtoacă de la Partidul Liberal și reprezentantul partidului Verde Ecologist, Vitalie Marinuță. 


DRUMURI ȘI TROTUARE

Alexandru Fetescu, Ion Ceban și Vitalie Marinuță cred că drumurile din oraș sunt într-o stare deplorabilă, iar reparațiile efectuate anterior nu au fost calitative. 

Alexandru Fetescu afirmă că starea drumurilor rezultă din lipsa unui management calitativ în cadrul administrației municipale, din corupția la nivelul licitațiilor și controlului calității lucrărilor.  În același timp, acesta consideră că decizia privind sectoarele de drum, care necesită reabilitare în mod prioritar, trebuie să aparțină cetățenilor, opinia cărora poate fi consultată prin intermediul unor platforme de comunicare.

Ion Ceban promite că, dacă ajunge primar, reparațiile vor fi făcute conform unui plan prestabilit, reieșind din priorități, iar abordarea va fi în conformitate cu prevederile și normele moderne de proiectare și construcție a străzilor urbane.

Dorin Chirtoacă mizează pe continuarea amenajării de sensuri giratorii și alte măsuri pentru fluidizarea traficului: semafoare inteligente, bandă specială pentru transportul public, ridicarea automobilelor parcate neregulamentar, excluderea venirii la fața locului a poliției în cazul accidentelor minore etc. 

La capitolul trotuare, fostul primar atenționează că din cauza numărului mare de  rețele aflate în subteran (cabluri electrice, de telefonie, rețele de canalizare, apeduct, termoficare etc) soluția optimă pentru trotuare este pavajul și nu asfaltul. Pe când, Ion Ceban este de părere că cel mai frecvent lucrările sunt de calitate joasă și timp de o iarnă tot pavajul se prăbușește și se distruge.

Vitalie Marinuță recunoaște că nici el, nici echipa lui nu au experiență de lucru în cadrul primăriei, de aceea, nu are soluții concrete, deocamdată. Dacă va câștiga, acesta va analiza și evalua starea drumurilor, a trotuarelor și a semafoarelor din oraș. 


MURDĂRIA DIN ORAȘ

Dorin Chirtoacă, Alexandru Fetescu și Ion Ceban cred că una dintre soluții pentru un oraș curat este modernizarea tehnicii din dotarea întreprinderilor responsabile de salubrizare și deszăpezire.  De asemenea, toți de 4 candidați își doresc popularizarea conceptului de sortare și reciclare a deșeurilor. 

Chirtoacă sugerează să fie evitată utilizarea nisipului, în calitate de material antiderapant, fapt care generează și mai mult gunoi pe străzi. Această idee a fost discutată și în cadrul ședinței serviciilor primăriei din 30 septembrie, atunci când s-a anunțat că în sezonul rece 2019 – 2020, sarea va fi utilizată la deszăpezire.  


TRANSPORTUL PUBLIC

Cei 4 pretendenți la funcția de primar își doresc modernizarea și suplinirea cu unități a parcurilor de autobuze și troleibuze și implementarea conceptului de tichetare electronică sau bilet unic pentru toate tipurile de transport public. Atât Ion Ceban, cât și Dorin Chirtoacă propun să fie create benzi dedicate transportului în comun. Iar Vitalie Marinuță își dorește să educe locuitorii Chișinăului să păstreze curățenia în transportul public și să-și achite taxa de călătorie.


ASPECTUL ORAȘULUI

Marinuță crede că pentru a schimba aspectul orașului este necesar de oprit criza ecologică, iar pentru asta vrea să construiască o nouă stație de epurare, să salubrizeze și să întrețină bazinele acvatice, plajele, parcurile, zonele verzi și râul Bâc cu afluenții săi.

Reabilitarea râului Bâc se regăsește și în lista de soluții propuse de Chirtoacă, care se mai  completează cu aprobarea unei gamei coloristice în construcții, adoptarea regulii distanței minime între clădiri, amenajarea de noi zone pietonale, proiectarea rețelei pistelor pentru bicicliști, asigurarea iluminatului public integral pe baza de LED sau alta tehnologie avansată, asigurarea unui raport între spațiile verzi și cele urbanizate. 

Ion Ceban declară că pentru a aduce capitala la faima ei de oraș verde, construit din piatră albă, avem strictă nevoie de Concepția de dezvoltare durabilă a municipiului Chișinău și de actualizarea Planului Urbanistic General. 

Toți 3 menționează și importanța reglementării construcțiilor din centrul istoric și întreținerea permanentă a clădirilor din acea zonă. 

Iar Fetescu este de părere că întreprinderile municipale, care se ocupă de salubrizarea și întreținerea spațiilor verzi trebuiesc reformate.


CORUPȚIA DIN APL

Toți candidații au invocat lipsa transparenței în procesele decizionale ca fiind unul dintre principalele motive ale corupției. 

Printre soluțiile pe care le propune Vitalie Marinuță se regăsesc: selectarea și numirea șefilor de direcții în baza competențelor profesionale, experienței manageriale, rezultatelor anterioare și încrederii personale, elaborarea bugetului municipal pe o perioadă de patru ani reieșind din Planul general și prioritățile de dezvoltare și crearea unui ghișeu unic pentru comunicarea cu cetățenii. 

Ion Ceban propune și el crearea unui ghișeu unic până în 2021, dar și  responsabilizarea funcționarilor prin răspundere personală pentru toate acțiunile acestora, și achiziționarea de servicii și bunuri doar în mod electronic. 

Dorin Chirtoacă declară că soluția pentru combaterea corupției sunt oamenii cu o mentalitate nouă, verificați în activitate, trecuți prin „foc și sabie”,  dar și curățarea și asigurarea integrității organelor de urmărire penală și a instanțelor de judecată. 

Iar Alexandru Fetescu afirmă că un cadru legislativ coerent, însoțit de măsuri manageriale care să diminueze tentaţiile de corupţie și, desigur, creșterea salariilor funcționarilor, poate opri acest flagel.


În perioada 5 iulie – 4 august 2019, pe un eșantion de 1300 de persoane, a fost elaborat un sondaj care a identificat ce îi nemulțumește cel mai mult pe locuitorii capitalei.  

În urma cercetării, topul problemelor este:

  1. Calitatea drumurilor (48%) și a trotuarelor (20%);
  2. Lipsa curățeniei (33%);
  3. Transportul public – orarul/numărul unităţilor de transport  (13%) și calitatea unităţilor de transport (11%);
  4. Aspectul orașului (15%);
  5. Corupția (13%).

Pe parcursul campaniei electorale vom analiza soluțiile oferite de către toți pretendenții la funcția de primar. În primul articol am analizat răspunsurile oferite de către Victor Chironda de la Mișcarea Social-Politică  „Forța Nouă”, Teodor Cârnaț de la Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI” , Valeriu Munteanu reprezentantul PP „UNIUNEA SALVAȚI BASARABIA”și Vitalie Voznoi de la „Partidul Stânga Europeană”. În următorul articol vom prezenta sinteza soluțiile propuse de către ceilalți candidați. 

Distribuie