19 candidați, cinci probleme, o alegere
La 20 octombrie, locuitorii municipiului Chișinău votează primarul general și cei 51 de consilieri. Felul cum arată orașul, confortul și siguranța pe care o oferă, serviciile publice care sunt prestate cetățenilor și viziunea de dezvoltare depind într-o foarte mare măsură de cei pe care îi alegem. Respectiv, este bine să ne informăm înainte de a ne oferi votul pentru următorii patru ani.
Să ne cunoaștem candidații
Primăria MEA a creat o platformă pe care puteți vedea cine sunt candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău, ce experiență profesională au aceștia, ce averi declară și care este cariera lor politică. Le găsiți pe toate aici.
Pentru a vedea care sunt planurile viitorilor aleși locali, am expediat tuturor candidaților câteva întrebări bazate pe cele mai importante probleme ale locuitorilor mun. Chișinău: calitatea drumurilor și a trotuarelor, lipsa curățeniei, corupția din administrația publică locală, aspectul estetic al orașului și calitatea transportului public. Acestea au fost identificate în urma unui sondaj reprezentativ. Răspunsurile unor candidați le puteți citi aici, urmează să le completăm pe celelalte.
Considerăm că un candidat bun trebuie să aibă soluții realiste pentru fiecare din aceste probleme care afectează viața cotidiană a chișinăuienilor. În același timp, credem că e bine să cunoaștem cine sunt candidații și ce au făcut până acum.
În căutarea candidaților
Nu a fost ușor să găsim informația despre unii candidați. Majoritatea dintre ei nu au un site de campanie, pe care cetățenii să se informeze despre cine sunt ei, care este programul lor electoral și datele de contact. Unii nu verifică poșta partidului care i-a înaintat. Alții nu au niciun fel de date de contact sau fotografii în spațiul public. La sediul unora, nimeni nu ridică receptorul.
Nici să obţinem răspunsurile lor la priorități nu a fost simplu. Unii au răspuns imediat. Alții au primit email-uri, telefoane, mesaje pe Facebook. Am primit uneori și câte cinci contacte pentru a ajunge la cineva să ne dea un răspuns, pe care încă nu l-am primit.
Sperăm că, atunci când vor fi aleși, situația se va schimba. Un ales local trebuie să fie ușor de găsit și contactat de cetățeni. Mai mult, să aibă soluții realiste și cu pași concreți pentru problemele prioritare ale chișinăuienilor.
Ce face primarul și consilierii municipali?
Primarul general reprezintă puterea executivă. Acesta conduce, coordonează și controlează activitatea serviciilor publice locale și execută deciziile Consiliului Municipal. O descriere detaliată a responsabilităților acestuia/acesteia o puteți citi aici.
De cele mai multe ori, un primar merge în campanie cu o echipă de consilieri, în total alegem 51. Aceștia sunt puterea legislativă. Ei lansează inițiative și propuneri, participă la dezbateri și participă la examinarea oricăror chestiuni privind interesele cetățenilor pe care îi reprezintă. Consilierii alcătuiesc Consiliul Municipal. CMC este cel care aprobă strategii, prognoze, planuri şi programe de dezvoltare social-economică a municipiului, programe de refacere şi protecție a mediului, planuri urbanistice și planuri de amenajare a teritoriului. O descriere detaliată a responsabilității acestora o puteți citi aici.
Vă îndemnăm să citiți biografia candidaților, soluțiile, să împărtășiți informația cu colegii și prietenii și să votați soluțiile care vă plac cel mai mult. Dacă încă nu ați pus un like pe Facebook la pagina noastră, o puteți face aici, pentru a urmări informație despre activitatea administrației publice locale. După alegeri, totul abia începe!
Distribuie