„Nu sunt de la partid” – despre experiența politică a candidaților
În această campanie electorală, destui candidați s-au declarat apolitici sau neafiliați, în timp ce alții au explicat diferența dintre a promova un anumit partid în campania electorală și a fi membru de partid. Să ne cunoaștem candidații!
Octavian Țîcu candidează din partea Partidului Unității Naționale și se declară neafiliat politic. Anterior, acesta a intrat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista din partea blocului ACUM, pierzând mandatul din circumscripția uninominală în care candida. La alegerile locale din 2015, acesta a candidat pentru Consiliul Raional Ungheni pe listele PPEM, însă a plecat din consiliu la doar două luni după ce a fost ales. Țîcu a mai fost Ministru al Tineretului și Sportului în 2013, fiind înaintat de Partidul Liberal.
Vladimir Țurcanu candidează din partea Partidului Popular Românesc, al cărui membru este din august 2019. Anterior, nu a fost membru de partid, însă este cunoscut pentru funcția lui de purtător de cuvânt al președintelui Timofti în perioada 2012-2016.
Serghei Toma este candidatul Partidului Oamenilor Muncii, al cărui președinte este. Această entitate a fost înregistrată la 20 februarie 1999, iar activitatea ei ulterioară este o enigmă.
Lilia Ranogaeț este neafiliată politic și candidata Partidului Național Liberal. Aceasta deține o fabrică de confecții și nu a mai fost implicată în activități politice.
Alexandru Fetescu deține funcția de Secretar General al Partidului Liberal Democrat din Moldova (din 2017) și este candidatul înaintat de acest partid. În anii 2012-2014, acesta a fost asistent de deputat; între 2016-2019 – consilier al fracțiunii PLDM în Parlament. Acesta nu a mai avut alte afilieri politice.
Dumitru Țîra este neafiliat politic și participă pentru prima dată în alegeri din partea Partidului Popular European din Moldova.
Vitalie Marinuța este candidatul Partidului Verde Ecologist, al cărui membru este din 2017. Acesta a fost Ministru al Apărării între 2009-2014, fiind înaintat de Partidul Liberal. Marinuţa a candidat la alegerile parlamentare din 2010, pe lista Partidului Liberal. În 2013, împreună cu alți membri PL, a cerut alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcția de lider al Partidului. Ulterior, acesta a devenit membru al unei noi formațiuni – Partidul Liberal Reformator. În 2014, Marinuța a fost exclus din PLR după ce a adus mai multe acuzații la adresa liderilor partidului. Tot atunci, Vitalie Marinuța aderă la Partidul Democrat. Acesta declara atunci „Consider că a venit timpul să fie abordate mult mai serios problemele apărării, iar în PDM am găsit o echipă capabilă să promoveze reforma și dezvoltarea continuă a potențialului de apărare a țării.” În mai 2019, Marinuța revine în viața politică în calitate de vice-președinte al Partidului Verde Ecologist.
Ivan Diacov este înaintat de Partidul Nostru, dar este neafiliat politic. Este cunoscut ca fostul procuror general al mun. Chișinău. Acesta a declarat că „Dacă aveam tentația să fiu în politică, nu este un secret că Partidul Democrat a avut și o slavă pozitivă și puteam să fiu atunci sau puteam mai târziu să fiu, când făceau bani mari, dar nu m-am dus nici atunci, nici mai pe urmă, pentru că nu mă simt condus de ideologia unui partid.”
Vitalie Voznoi este candidatul înaintat de Partidul Stânga Europeană în lupta pentru fotoliul de primar general al municipiului Chișinău, dar este neafiliat politic. Vitalie Voznoi este un cunoscut activist civic și candidează pentru prima dată pentru funcția de edil al capitalei.
Din 2016, Vladimir Cebotari este membru al Partidului Democrat, din februarie 2019 este ales deputat pe listele acestuia, iar din septembrie este candidat la funcția de Primar General al mun. Chișinău din partea PD. Pe 19 septembrie, Parlamentul a votat ridicarea imunității parlamentare a acestuia, la solicitarea Procurorului General, în contextul dosarului penal privind concesionarea aeroportului. Aceasta însă nu este prima experiență partinică a lui Cebotari, el a mai candidat și în 2001 pentru funcția de deputat pe lista Blocului electoral „Alianța Juriștilor și Economiștilor”, fiind membru al Partidului Demnității Civice din Moldova.
Dorin Chirtoacă a fost din 2005 vicepreședinte al Partidului Liberal. În decembrie 2018, devine, în sfârșit, președinte al acestuia. Chirtoacă a fost ales de trei ori în funcția de primar al mun. Chișinău. Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz, este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea – de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.
Victor Chironda este capul listei partidului politic „Forța Nouă”, președintele acestuia este Valeriu Pleșca – cu o bogată experiență politică, dar este neafiliat politic. În perioada 2008-2011, Chironda a fost membru al Partidul Liberal, ulterior, a părăsit partidul și a devenit un vehement critic al lui Dorin Chirtoacă și al acțiunilor sale legate de administrarea Chișinăului. În 2015, acesta candidează la funcția de consilier pe listele Blocul electoral „Platforma Populară Europeană”, din partea Partidului Liberal Reformator. În iulie 2019, acesta devine consilier municipal, după ce Ala Nemerenco părăsește CMC pentru funcția de ministră.
Andrei Năstase a fost liderul mișcării protestatare din 2015, care a dat naștere Partidului PPDA, iar în 2016 a fost desemnat de Consiliul Național Politic al PPDA să candideze la funcția de președinte la alegerile prezidențiale directe, însă la data de 15 octombrie 2016 a anunțat că se retrage din cursă declarând că o susține pe Maia Sandu. 2015 – prezent – Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”. La alegerile locale anticipate din 2018, Andrei Năstase a câștigat fotoliul de primar al Chișinăului. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52.57 de procente din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Ion Ceban – 47,43%. Pe 19 iunie 2018, alegerile locale pentru fotoliu de primar au fost declarate nule pe motivul încălcărilor admise de ambii candidați, care au constatat în efectuarea agitației electorale în ziua alegerilor, contrar prevederilor Codului electoral. La 8 octombrie 2019, mandatul de primar este validat de către Curtea de Apel Chișinău.
Ion Ceban a fost din 2004 până în 2012 membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, iar din 2012-prezent – al Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. În 2015-2019 a fost președinte al fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal. Ion Ceban a candidat și la alegerile din 20 mai 2018, unde a acumulat 40.97% în primul tur, iar în al doilea a acumulat 47.43% cedând în fața lui Andrei Năstase care a acumulat 52.57%, însă ulterior alegerile au fost invalidate. Din februarie 2019, este deputat ales pe listele PSRM.
Teodor Cârnaţ este candidatul înregistrat din partea Partidului „Voința Poporului”. Anterior, acesta a participat la alegerile pentru Consiliul Municipal Chișinău pe listele Partidului Liberal la alegerile din 5 iunie 2011 și a acces în Consiliu, însă în februarie 2012 s-a declarat independent.
Valeriu Klimenko a candidat pentru funcția de consilier municipal pe listele Mișcării „Ravnopravie” din 1999 până în 2015, reușind să obțină 3 mandate la rând, din 1999 până în 2011.
Acesta a fost membru „Ravnopravie” din 1998 până în prezent, doar că în 2016, „Ravnopravie” devine partidul „ȘOR”.
Valeriu Munteanu este candidatul înregistrat din partea Partidului Politic „Uniunea Salvați Basarabia”. Munteanu a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Liberal în perioada 2009-2015, după care a ocupat funcția de ministru al Mediului din partea Partidului Liberal (2015-2017). Acesta nu este la prima încercare de a ajunge în funcția de primar, în 2018 a acumulat 3,61% din voturi. Munteanu a mai fost primar, doar că al satului Floreni, raionul Anenii Noi în perioada 2007-2009. În decembrie 2018, acesta părăsește Partidul Liberal, pentru că PL nu a dorit să se coalizeze cu PAS și PPDA: „Voi susține în continuare blocul ACUM, care reprezintă opoziția unită, opoziția autentic pro-europeană, pro-românească, anti-Putin și anti-binom, pentru a facilita votul cetățenilor Republicii Moldova, întru debarcarea de la guvernare a Binomului Plahotniuc-Dodon”. Munteanu a fost candidatul Blocului ACUM în circumscripția 18 (Orhei-Călărași).
***
Primăria MEA amintește că:
Apolitic înseamnă: 1-2 (Persoană) care este (pretinde a fi) lipsit(ă) de spirit politic. 3-4 (Persoană) care rămâne străină de viața politică.
Neafiliat înseamnă: Care nu este afiliat unei organizații, instituții etc. Iar afiliat înseamnă: (Persoană) care se asociază unei organizații, instituții etc., fiind cu aceasta în raport de subordonare sau de colaborare.
Toți cetățenii care merg la vot sau nu merg la vot conștient, toți care semnează o petiție sau cer o viață mai bună sunt politici. Nu este nimic rău în a fi politic, mai mult, este necesar. Afilierea în același timp, nu înseamnă carnet de membru, ci o relație de colaborare. Deși, în Moldova, până la urmă, carnetele de membru nu înseamnă foarte mult.
Totodată, îndemnăm și încurajăm candidații să aibă un discurs consecvent și sincer.
Distribuie