La Râșcani, chișinăuienii s-au întrecut la scanat promisiuni electorale

Crezi că e simplu să scanezi promisiunile și soluțiile candidaților care vor să ajungă primari și să găsești ceea ce te interesează? O astfel de provocare le-am dat mai multor chișinăuieni într-o zi de duminică, iar reacția lor a fost, pe alocuri, surprinzătoare. 

Cu un cronometru în mână, le-am dat un minut să caute detalii printre răspunsurile candidaților, adunate într-o broșură, la întrebarea „cum își propun să rezolve problema corupției din primărie?”

 

De ce problema corupției? Pentru că este rădăcina tuturor celorlalte probleme cu care se confruntă capitala – drumuri găurite, construcții ilegale, transport ineficient, și trebuie să fie o prioritate pentru orice viitor primar. 

De la mic la mare, oamenii au luat în serios jocul nostru. „E greu să fac diferența, toți parcă scriu la fel” sau „nici nu înțeleg ce a vrut să zică acesta aici”, ne-au zis unii, dar toți au dus la bun sfârșit căutările și au plecat acasă cu mici premii din partea echipei Primăria Mea – carnete, căni și torbe de pânză. Dar cel mai important, au plecat mai informați despre cei care le cer votul pe 20 octombrie.

I-am mai provocat pe cei care au trecut pe la cortul nostru din Parcul Afganez de la Râșcani să recunoască candidații. Noi le-am arătat poze, iar ei ne-au spus cine sunt și ce știu despre ei. Am descoperit că numărul mare de concurenți (tocmai 17!), îi face confuzi pe chișinăuieni. Dacă unii candidați erau recunoscuți chiar și de copii, alții – nici nu au apărut vreodată în vizorul chișinăuienilor cu care am vorbit.

Dar am făcut și haz de necaz la eveniment. Așa cum „cumătrismul” este fratele mai mic al corupției, doritorii au putut să-și facă poze alături de prieteni, pe care i-am decorat cu panglici de „cumătri”.

Așadar, timp de câteva ore, i-am îndemnat pe chișinăuieni să meargă la vot informați, iar până atunci, să ceară de la candidați soluții concrete la problemele ce-i deranjează! Vă îndemnăm și pe voi: „Stresează candidații, cere informații!”

Citiți soluțiile candidaților la problema corupției.

Autoare: Felicia Crețu 

Distribuie