Pe cine am ales în Consiliul Municipal Chișinău?

 

Pe 20 octombrie, locuitorii capitalei au votat viitorul primar și membrii Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Numele viitorului primar urmează să fie cunoscut după desfășurarea turului 2, care va avea loc pe 3 noiembrie. Consilierii municipali au fost deja aleși, iar mandatele lor vor fi validate de către Judecătoria Chișinău, în urma prezentării proceselor verbale de către Consiliul electoral de circumscripţie.

Pentru că duminică, au votat 229,637 cetățeni, iar în CMC sunt 51 de locuri, fiecare consilier îi reprezintă pe aproximativ 4500 de locuitori ai capitalei.  

În următorii 4 ani, mandatele vor fi repartizate în felul următor: PSRM-22, Blocul „ACUM”-19, PL-3 consilieri,  PD și Partidul „Șor” câte 2, Partidul Unității Naționale, Mișcarea Politică Forța Nouă și PCRM câte un singur consilier. 

PCRM este unicul partid din această listă care a înaintat doar candidați pentru CMC, fără a avea un concurent la șefia capitalei. 

Dacă ar fi să facem o analiză a viitorilor consilieri, constatăm că în actualul CMC se vor regăsi 17 femei, mai multe decât în componența precedentului CMC: 8 de la Blocul „ACUM”, 6  de la PSRM și câte o reprezentantă din partea Partidului Șor, PL și PCRM (distribuirea pe gen este provizorie, pentru că depinde care consilieri își vor depune mandatele și cine îi va înlocui).

Nume cunoscute printre aleșii municipali sunt: Veronica Herța, fostă directoare a S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chișinău în perioada 2007-2017, Ion Cebanu, șef al Minei din Chișinău și fost consilier municipal, Eugenia Ceban, fostă o consilieră municipală, Marina Radvan și Elena Hrenova, deputate în Parlamentul Republicii Moldova din legislatura a XX-a, Vasilii Chirtoca, fondatorul S.A. „DAAC Hermes Grup” și fost consilier municipal din partea comuniștilor și Victor Chironda, activist civic și fost candidat la funcția de primar. 

Pentru ca ședințele CMC să fie deliberative, este necesar să se întrunească cel puțin 26 de consilierii, iar pentru adoptarea  proiectelor de decizie e nevoie de voturile majorității consilierilor municipali prezenți, cu excepția cazurilor în care, prin lege, se cere o altă majoritate de voturi.  

Din informația de mai sus, rezultă că niciun partid nu va putea vota vreun proiect de lege, fără suportul colegilor din alte fracțiuni. O practică nescrisă a CMC arată că atunci când pe ordinea de zi sunt subiecte sociale, de interes public sau presiunea societății civile e mare, proiectele sunt votate unanim. 

Echipa PrimăriaMEA va monitoriza ședințele CMC și vom analiza modul în care votează aleșii locali. Sintezele ședințelor le veți găsi aici.

Distribuie