Ceban vs Năstase

Pe 20 octombrie au avut loc alegeri locale generale în întreaga țară. Pentru a deveni primar al municipiului Chișinău au candidat 18 persoane. Pentru că niciunul dintre pretendenți nu a acumulat mai mult de 50% plus unu din voturile alegătorilor, pe 3 noiembrie, pentru șefia capitalei, oamenii vor alege  dintre Ion Ceban și Andrei Năstase. În continuare, vom analiza soluțiile oferite de cei 2 pentru rezolvarea celor mai deranjante probleme din oraș, așa cum le-au catalogat locuitorii capitalei. 

DRUMURILE ȘI TROTUARELE

Andrei Năstase afirmă că  rețeaua de drumuri din Chișinău măsoară peste 1500 de kilometri de drum și 90% din aceasta este compromisă, iar singura soluție pentru a putea demara un proiect multianual de refacere și reabilitare a drumurilor  este finanțarea externă consistentă. Acesta crede că și trotuarele au nevoie să fie reparate, iar în paralel să fie construite parcări ecologice. În acest sens, candidatul mizează pe experiența și cunoștințele experților din România. 

Ion Ceban promite că, dacă ajunge primar, reparațiile vor fi făcute conform unui plan prestabilit, reieșind din priorități, iar abordarea va fi în conformitate cu prevederile și normele moderne de proiectare și construcție a străzilor urbane.

LIPSA CURĂȚENIEI 

La capitolul curățenie, ambii candidați își doresc popularizarea conceptului de sortare și reciclare a deșeurilor. 

Ion Ceban cred că una dintre soluții pentru un oraș curat este modernizarea tehnicii din dotarea întreprinderilor responsabile de salubrizare și deszăpezire, pe când Andrei Năstase sugerează să se facă curățenie totală în Chișinău, iar ulterior cei care nu o păstrează să fie sancționați.

CALITATEA TRANSPORTULUI PUBLIC

Pentru a rezolva problema transportului public, Ion Ceban propune modernizarea și suplinirea cu unități a parcurilor de autobuze și troleibuze, implementarea conceptului de tichetare electronică și crearea de benzi dedicate transportului în comun. 

Andrei Năstase afirmă că sunt necesare  evaluări și introducerea soluțiilor smart pentru întreg ecosistemul urban de transport. În acest sens, mizează pe finanțare externă, expertiză și ajutor românesc și european.

ASPECTUL ESTETIC

Ion Ceban declară că pentru a aduce capitala la faima ei de oraș verde, construit din piatră albă, avem strictă nevoie de Concepția de dezvoltare durabilă a municipiului Chișinău și de actualizarea Planului Urbanistic General. Tot el menționează și importanța reglementării construcțiilor din centrul istoric și întreținerea permanentă a clădirilor din acea zonă. 

Programul echipei ACUM pentru Chișinău conține o secțiune distinctă care acordă atenție necesității de a ne asuma cu toții o identitate urbană și culturală a orașului nostru, afirmă candidatul blocului. În acest context, menționează că e necesară o strategie de dezvoltare pentru cel puțin 10-20 de ani și o comisie din care să facă parte exponenți notorii ai societății civile, urbaniști, arhitecți, manageri culturali, profesioniști în turism, oameni de afaceri, universitari.

CORUPȚIA

Pentru combaterea corupției din administrația publică locală, Ion Ceban propune crearea unui ghișeu unic până în 2021, unde oamenii să beneficieze de toate serviciile primăriei. Acesta își dorește și  responsabilizarea funcționarilor prin răspundere personală pentru toate acțiunile acestora, cât și achiziționarea de servicii și bunuri doar în mod electronic. 

Andrei Năstase nu are soluții concrete pentru a lupta cu corupția din APL. El consideră că salariile mici, nesiguranța zilei de mâine și sărăcia generalizată sunt cauzele acestui fenomen, iar dacă va ajunge primar, garantează că va face foarte repede curățenie în primărie și în toate structurile subordonate, fără a menționa cum anume. 

Unele idei exprimate de cei doi candidați se regăseau și în platformele electorale ale lui Dorin Chirtoacă și Victor Chironda, cum ar fi benzile dedicate transportului public, sortarea deșeurilor și un Plan Urbanistic Zonal revăzut. Urmează să monitorizăm ședințele CMC și să vedem dacă aceste soluții se vor materializa în proiecte de decizii și care consilieri vor vota pro sau contra.  

Despre care sunt atribuțiile Consiliului Municipal Chișinău și ale Primarului General al mun. Chișinău, puteți afla aici. Soluțiile detaliate ale candidaților pe puteți citi aici

 

Distribuie